Data in de cloud

Cloud computing is niets anders dan een infrastructuur om data(bestanden) via het internet elders dan in uw eigen omgeving op te slaan of te gebruiken. Via uw webbrowser kunt u ook met uw data software gebruiken, zoals een boekhoudprogramma.

Voordeel is de kostenbesparing en het gemak als u veel buiten de deur werkt.

Nadeel is dat uw data in vreemde handen kan komen.

Bij elke overeenkomst die u aangaat speelt het vertrouwen de belangrijkste rol, maar bij cloud computing kan het van levensbelang zijn. Kijkt u dus vooral niet naar de goedkoopste aanbieder, maar naar de aanbieder die bij u past.

Contractueel zult u aan veel elementen moeten denken, van dataprotectie, aansprakelijkheden, beschikbaarheid, lock-in effecten (wie kan bij de data komen en wie heeft daar recht op?), toepasselijk recht, transparantie, recht op een audit, transfermogelijkheden naar een derde land, tot aan het wissen van uw data bij einde overeenkomst. Om het risico van hacken te minimaliseren dient uw data in principe altijd versleuteld het internet over te gaan.

De cloud is allang geen wolk meer, maar een superefficiƫnte manier om uw data elders beschikbaar te hebben en ermee te werken. Maar het blijft alleen leuk als u heer en meester blijft over uw data.